Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 13:05 - Дания - отличник в „зелените” специалности
Автор: studydenmark Категория: Технологии   
Прочетен: 3098 Коментари: 0 Гласове:
1



Дания е отличник в опазването на околната среда и развитието на „зелените” специалности
През последните две-три години темата за промените в климата и опазването на околната среда намери своето място във всяка една сфера от ежедневието ни - от политиката на национално и регионално ниво, през социално отговорните „еко” кампании на малки и големи фирми, до енерго-спестяващите уреди в домакинството и отказа от използването на полиетиленови торбички.

Глобалните промени в климата и нуждата от обща политика за устойчиво развитие наложи необходимостта от експерти в областта на екологията, науките за околната среда, възобновяемите енергийни източници, устойчивото развитие и биотехнологиите, опазването на водоизточниците и пр.

И както ЕС се утвърди като лидер в борбата с климатичните промени, така Дания успя да се нареди сред страните с най-голям опит в сферата на екологията и опазването на околната среда. Неслучайно страната бе домакин на международна конференция за промените в климата, която се проведе под егидата на ООН през декември миналата година в Копенхаген ( COP15 ). Основната цел на конференцията бе създаването на нов общ план за действие, който да замени Протокола от Киото (1997г.).

Освен че отделя специално внимание на политиките за опазване на околната среда, Дания инвестира и в развитието на все повече „зелени специалности”. Така тя бързо стана предпочитана дестинация, когато става въпрос за изучаване на предмети, свързани с екологията. Един от университетите, които предлагат най-голям избор от специалности в тази сфера е Aalborg University. Тук се обучават над 14хиляди студента от цял свят. Университетът заслужено си е спечелил място сред най-престижните датски университети.

Най-силен е интересът към магистърската програма по Environmental Management (http://www.environmentalmanagement.aau.dk/ ), която подготвя специалисти с необходимите знания и умения, за да се справят с промените в климата и произтичащите от тях промени в бизнеса. Програмата, която включва и един семестър стаж, съчетава знания от социалните и инженерните науки, а работата е организирана по групи и проекти.

Отскоро се предлага и Joint European Master in Environmental Studies ( http://www.jemes.eu/), която се провежда в сътрудничество между 4 европейски университета - Aalborg University (Дания), Universitat Autтnoma de Barcelona (Испания), Technische Universitдt Hamburg-Harburg (Германия) и Universidade de Aveiro (Португалия). Програмата позволява кандидатстване за стипендия чрез ERASMUS MUNDUS, a условие за успешното й завършване е участниците в нея да са учили поне в два от изброените университета.

Освен магистратура по Environmental Management , списъкът на специалности в сферата на екологията и опазването на околната среда в Aalborg University включва още :

• Biotechnology
• Energy Engineering
• Environmental Engineering
• Environmental Technology and Management
• Fuel Cells and Hydrogen Technology
• Sustainable Biotechnology
• Sustainable Energy Planning and Management
• Thermal Energy and Process Engineering
• Water and Environment
• Wind Power Systems и др.

Необходимите документи за кандидатстване са диплома за завършено средно образование или съответно бакалавърска степен по близка специалност, резултат от IELTS (над 6.5) или iBToefl (над 80т.), мотивационно писмо, препоръка от преподавател, CV. Продължителността на магистратурите е две години, а крайният срок за кандидатстване -1 май. Студентите от страни-членки на ЕС са освободени от годишни такси за обучение.

Защо „зеленото образование” е една от най-перспективните области в момента? Eвропейската комисия си постави цел „20-20-20″, т.е. намаляне на емисиите от вредни газове в ЕС с 20%, делът на енергията, получавана от възобновяеми източници да достигне 20%, както и увеличаване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г. Добавете към това търговията с емисии и необходимостта във всяка по-голяма компания да има персонал, отговарящ за оптимизиране на производствените процеси от екологична гледна точка, и ще видите хилядите възможности, които стоят пред вас след завършване.
• Мария Василева (c) 2010  




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: studydenmark
Категория: Други
Прочетен: 115185
Постинги: 12
Коментари: 2
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930