Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2009 13:30 - За висшето образование и студентския живот в Дания
Автор: studydenmark Категория: Други   
Прочетен: 6349 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2009 15:00


Дания предоставя неограничени възможности за обучение на студентите от България. Висшите учебни заведения в страната са с международна насоченост и предлагат широк спектър от учебни програми и индивидуални образователни курсове. Датската образователна система има дългогодишна академична традиция и се характеризира с динамичен стил на преподаване и отлични научни постижения. Повечето университети, професионални академии и колежи предлагат програми на английски език. В най-общия случай, за да кандидатствате в Дания ви е необдходима добра диплома за средно или висше образование, както и международнопризнат сертификат за владеене на английски език (TOEFL, IELTS, Cambridge). Разбира се в някои от учебните заведения са "по-снизходителни" към кандидатите и са готови да проверят компетентността ви по английски език и без да имате такъв сертификат.
А сега и ДОБРАТА НОВИНА: Висшето образование в Дания е безплатно за студенти от страните членки на Европейския съюз, което е валидно и за всички студенти от България от началото на 2007 г. За да заминете да учите в Дания обаче, трябва да разполагате с първоначален "капитал", с който да уредите квартирата и обзавеждането й (разбирайте: легло, стол, маса), както и да посрещнете останалите разходи свързани с обучението (напр. учебници и т.н.).
Дания е една от държавите в Европа с най-висок жизнен стандарт, ето защо и цените са доста по-високи от тези в останалите страни от ЕС. Средно на месец ще са ви необходими между 680 и 800 евро, за да можете да се издържате. Тази цифра варира в зависимост от възможностите и начина ви на живот. Как ще набавите тези средства? Добре е да се замислите над този въпрос преди да решите да кандидатствате в Дания. СТИПЕНДИИ? Тъй като образованието е безплатно за българи, стипендии не се предлагат - нито от учебните заведения, нито от държавата. Изключения са случаите когато вие или вашето семейство сте живяли от няколко години в Дания. РАБОТА? Докато учите не е препоръчително да работите повече от 15 ч. седмично. Средното заплащане е между 12 и 20 евро на час. Друг е въпросът колко лесно или колко трудно е намирането на почасова работа за студенти. Въпреки, че 90% от датчаните говорят английски, ако искате да намерите работа в по-малките градове, ще се наложи да понаучите малко датски. Разнообразието от възможности за работа за студентите не е особено голямо напоследък, особено като се има предвид кризата, както и големия брой студенти от новите страни членки на ЕС, пристигнали да учат в Дания. Ето защо ви съветваме да не разчитате на доходи от почасова работа в Дания, поне за първите 6 месеца до година от както сте пристигнали.
И все пак не забравяйте, където и да изберете да учите, каквото и да изберете да учите - образованието е скъпа, но печеливша инвестиция с дългосрочна перспектива.
Надяваме се, че с този постинг сме успяли да отговорим до някъде на въпросите, които вълнуват повечето от вас, желаещи да продължат образованието си в Дания.
Ако смятате, че Дания е подходящият избор за вас, то ние сме на разположение да ви съдействаме през целия процес на кандидатстване - безплатно :)

За повече информация можете да пишете на university[at]edlanta.com или да се обадите на тел: 02/986 4001



Тагове:   Дания,   образование,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: studydenmark
Категория: Други
Прочетен: 115245
Постинги: 12
Коментари: 2
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930